🇪🇺 In 2019 is er op Europees niveau een nieuwe wet van kracht waarmee de definitie van ‘biologische voeding’ is VERRUIMD.
Wat houdt dit in?
⭢ Een versoepeling van de minimaal gestelde eisen aan biologische voeding.
Voor deze wetswijziging was biologisch ook echt 100% biologisch. De aanpassing heeft ertoe geleid dat biologische producten voor 95% uit biologische ingrediënten moet bestaan en mag bestaan uit 5% niet- biologische ingrediënten.
De 5% niet- biologische ingrediënten hoeft enkel (voorlopig) door de EU goedgekeurd te zijn. Het gaat hierbij veelal om smaakversterkers en conserveringsmiddelen.
Kwaliteit
Door de aanpassing zijn er grote kwaliteitsverschillen ontstaan tussen de biologische voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn in reguliere supermarkten t.o.v. de producten in biologische winkels. Dit terwijl de kwaliteit van voedingsmiddelen uit de biologische supermarkten over het algemeen hoger ligt, door het stellen van hogere eisen aan de term biologisch en het weglaten van onnodige toevoegingen.
Deze versoepeling maakt het voor de voedingsindustrie makkelijker om biologische producten op de markt te brengen. Hierdoor is biologisch dus niet meer per definitie 100% natuurlijk.
Reactie plaatsen
Reacties