“Mijn eerste allergievrije baksel rolde uit een mini oventje waar 2 kaiserbroodjes in passen”
Tijdens mijn studie aan de Hotelschool werd er bij mij een combinatie van voedselallergieën en intoleranties vastgesteld. Een sulfietallergie (conserveringsmiddel) en glutenintolerantie.
Dit was voor mij een shock, omdat ik ineens 90% van wat er in de gangbare supermarkt beschikbaar is niet meer kon eten. Alles moet vers en glutenvrij zijn. Ik kwam er al snel achter dat alternatieve voedingsopties droog, duur en vaak ook ongezond zijn.
Voeding is voor mij niet alleen functioneel, ik wil er ook van genieten. Daarom ben ik mijn eigen recepten gaan ontwikkelen. Mijn eerste baksels kwamen uit een mini afbakoventje, waar ruimte was voor 2 kaiserbroodjes. Ik maakte daar bijvoorbeeld een bananenbrood in. Met een speciaal formaat bakvorm en een hoop geëxperimenteer met de boven- en ondertemperatuur, tot ik het perfecte broodje had.
"Bakken en het Europees consumentenrecht"
Mijn passie is de afgelopen 17 jaar (net als mijn receptenboekje) blijven groeien en inmiddels heb ik thuis een professionele oven staan. Mijn kennis van allergievrije producten combineer ik met een juridische achtergrond, waarin ik mij heb gespecialiseerd in het Europees Consumentenrecht.
Naast het experimenteren doe ik voortdurend onderzoek naar wat er volgens Europese en Nederlandse wetgeving is toegestaan in onze voeding en de bewerking van ons voedsel tijdens het productieproces.
Dit begon met mijn drive om de oorzaak te achterhalen waarom mijn sulfietallergie wel opspeelt bij het consumeren van bewerkte producten (e-nummers), maar niet wanneer sulfiet van nature voorkomt in voedingsmiddelen. Liever achterhaal ik de oorzaak van een allergische reactie en ga ik op zoek naar mogelijkheden om mijn gezondheid te verbeteren, in plaats van symptoombestrijding met dagelijkse inname van antihistaminepillen. Hierdoor ben ik bewust van de manipulatie van voedingsmiddelen, welke invloed de wetgeving heeft op de kwaliteit van voedingsmiddelen en hoe dit zich vertaalt in de praktijk.
“Even testen"
"Even testen" is één van mijn meest gebruikte uitspraken en mijn manier van marktonderzoek. Ik test overal graag nieuwe allergievrije producten en locaties. Om nieuwe alternatieven te ontdekken, inspiratie op te doen voor eigen recepten en te zien hoe het ervoor staat met het aanbod en informatievoorziening in de praktijk. En let's be honest, ook voor momenten dat ik geen fut of zin heb om in de keuken te staan.
“Het ouderschap als inspiratiebron”
Toen ik moeder werd van Elva en Arlo, ging er een wereld voor mij open waarbij het ouderschap en hun voedselallergieën een inspiratiebron werden. Ruim vier jaar heb ik Elva en Arlo borstvoeding gegeven, waarbij ik rekening hield met de voedselallergieën van beiden. Zo had Elva het eerste jaar een koemelkallergie en Arlo een koemelk- en tarwe- allergie.
Ik begon bestaande recepten aan te passen en nieuwe alternatieven te ontwikkelen, koemelk- en tarwevrij, naast mij eigen destijds bestaande allergieën. Zonder in te leveren op smaak of textuur. Daarnaast kreeg ik de inspiratie om de recepten reeks ‘Visueel bakken met kids’ te ontwikkelen. Vrolijke recepten waarmee de allerkleinste koks spelenderwijs leren bakken en kennis maken met lekkere en gezondere allergievrije opties.
"Mijn missie"
Beezonder Baksels is gaandeweg ontstaan vanuit mijn wens voor gezondere allergievrije producten, passie voor bakken, diepgaande (waren)kennis en de ontwikkelingen in de maatschappij.
Het bijtje staat o.a. symbool voor de kracht van samenwerking, zuiverheid, toewijding, de geneeskrachtige werking van honing en is een zeer belangrijke schakel in de voedselketen. We kunnen niet zonder bijtjes voor de bestuiving van groenten en fruit.
Ik geloof in de kracht van samenwerking en de mogelijkheden om een gezondere en betere omgeving te kunnen creëren waar iedereen met allergieën en intoleranties niet alleen passende alternatieven kan vinden, maar ook kunnen genieten van culinaire creativiteit en kwaliteit. Met deze spirit wil ik je inspireren en laten zien hoe je met pure ingrediënten de lekkerste allergievrij alternatieven maakt en voeding vóór je kan laten werken, in plaats van tegen je.
"Iedereen is beezonder en dat mag gevierd worden!"